Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

facebook freaks?

Χμ. Άνοιξα τον λογαριασμό πριν από περισσότερο από 3 χρόνια νομίζω.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου πρόσφερε.
Στην αρχή είχα κάτι σκόρπιους φίλους, ε, αρκετούς γνωστούς. Ούτε θυμάμαι πως ήταν τότε η κατάσταση στο φβ. Ήπια πράγματα πάντως. Ε, καμιά κατάσταση να ανεβάζαμε, καμιά φωτογραφία, άντε και κανένα σχόλιο... Αραιά και που.
Μετά, ας πούμε πριν από κανα-δυό χρόνια ήταν που ξεκίνησε και μ έπιασε εκείνο το πράγμα και ανέβαζα ΣΥΝΕΧΕΙΑ φωτογραφίες. Με νόημα ή χωρίς. Και δωσ' του και παρ' του σχόλια. Και δημοσιεύσεις. Και θέλεις να επικοινωνήσεις με έναν κολλητό σου και τον ψάχνεις στο φέισμπουκ. Και πηγαίνεις στο σπίτι της κολλητής σου και κάθεστε και χαζεύετε τι φωτογραφίες ανέβασε ο τάδε, και τι δημοσίευσε στον τοίχο του ο δείνα και τι σχόλιο έκανε αυτός στην 18η φωτογραφία εκείνου κλπ κλπ κλπ (εντάξει, υπερβάλλω λίγο. ΛΙΓΟ, όμως. όχι πολύ. ) Και είχα δεν ξέρω κι εγώ πόσους και πόσους φίλους. Μου κάνανε αίτημα φιλίας άτομα τα οποία πετύχαινα στο δρόμο και δεν έλεγα κουβέντα. Απλά στο φέισμπουκ μόλις βλέπεις γνωστή μούρη της ζητάς να γίνετε φίλοι. Και η ακόμα μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι όταν μιλάνε μέσω φεισμπουκ και από κοντά δε λένε καλημέρα.

Η πρώτη κρίση με έπιασε γύρω στο φθινόπωρο και κάθισα κι έκανα το πρώτο ξεσκαρτάρισμα στους φίλους μου. Έσβησα όσους δεν ήξερα καθόλου.
Μετά από λίγο καιρό συγχίστηκα πραγματικά γιατί κάθισα και κοίταξα τον "Τοίχο" μου και ανακάλυψα πόοοοοσα πράγματα για μένα μπορεί να μάθει κάποιος που έχει πρόσβαση σ αυτόν. Και δε μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει κάτι το οποίο να ξέρει τι μουσική μου αρέσει, ποιοι είναι οι πιο αγαπημένη μου φίλη, τι διάθεση έχω μέρα με τη μέρα, σε ποιες συναυλίες πήγα ή θα πάω... Ο οποιοσδήποτε θα μου πει "δε φταίει κανείς κοπελιάαααααααααααααααα εσύ φταις ! " και θα έχει και δίκιο. Εγώ φταίω που άνοιξα το λογαριασμό, εγώ φταίω που άφησα τις πληροφορίες μου ανοιχτές, εγώ φταίω που δημοσιεύω σε τοίχους αντί να στέλνω προσωπικά μηνύματα.... Αλλά πραγματικά πιστεύω πως το φέισμπουκ αποτελεί μορφή εξάρτησης.
Έπειτα από όλα αυτά, χάζεψα στην αρχική μου σελίδα να δω τις ενημερώσεις των "φίλων" μου και αηδίασα με το πως ποζάρουν κάποιοι μέσα σ αυτά τα σχόλια. Ή ακόμα, δε μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΙ έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να κοινοποιούμε σε κοινόχρηστο χώρο σχόλια με πολύ κοντινά άτομα, συζητήσεις αρκετά προσωπικές . Μάλλον μέσα από το φέισμπουκ ο καθένας αυτοπροβάλλεται, φτιάχνει την εικόνα του και ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του.
duh duh και πάλι duhhh
Υπάρχουν ΆΠΕΙΡΑ που μπορεί να πει κανείς για να κατακρίνει το φέισμπουκ αλλά εγώ τώρα νυστάζω.
Θα πω μόνο ότι μετά από εκείνη την κρισάρα που με έπιασε έκανα ομαδικό ντιλίτ σε όποιον είχα "φίλο" και δεν θεωρούσα "φίλο" μου. Εντάξει, όχι και κολλητό, αλλά σίγουρα άτομα που θα πω πάνω από 5 κουβέντες όταν τα πετύχω στο δρόμο (αν έχω καλή διάθεση). Έκανα επίσης και ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ντιλιτ σε φωτογραφίες. Έσβησα όοο,τι υπήρχε από καλοκαιρινές διακοπές, 7 ήμερη και χίλια δυό άλλα, και ανακοίνωσα στους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι αν θέλουν μπορώ πολύ ευχαρίστως να τους τις στείλω ΕΚΤΟΣ φβ.
Και τελικά, έχει καμιά βδομάδα ίσως που έβαλα την κολλητή μου να μου αλλάξει τον κωδικό και να μην μου τον πει. Έτσι. Υπήρχα και πριν από αυτό, θα υπάρχω και μετά. Δε λέω ότι δεν πρόκειται να το ξαναανοίξω ποτέ, είμαι σίγουρη για το αντίθετο μάλιστα, αλλά για κάμποσο καιρό δεν το θέλω στη ζωή μου. Και με τους ανθρώπους που θέλω πραγματικά να επικοινωνώ μπορώ να βρω χιλιάδες άλλους τρόπους από το να στέλνω μηνύματα στον τοίχο τους τα οποία έχουν 2 στόχους: 1. να ενημερώσουν τον/την φίλο/η μου γι αυτό που θέλω να του/της πω, και 2. να ενημερώσουν και όλο το υπόλοιπο φβ .


(ήθελα αυτό το ποστ να είναι πιο όμορφο και πιο καλογραμμένο, αλλά έγραψα το πρωί 2 εκθέσεις, δε μπορώ πάλι να φροντίσω το λόγο μου  !! Βασικά, θα υπάρξει και συνέχεια, σίγουρα. Θέλω να πω κι άλλα.)
καληνύχτα κόσμε.

3 σχόλια:

Βαγγέλης είπε...

Καρετίνα?
Πρώτον συγχαρητήρια που διέγραψες το facebook.
Δεύτερον, στο θέμα μας τώρα.
Μπορώ να μετρήσω άπειρες ώρες που σπαταλούσα χωρίς ουσία μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου.
Απλά,refresh-(F5), για να δω κάτι καινούργιο και να το σχολιάσω..
Όλο μαλακίες..
Κοίταζα την εικόνα που ήθελε να φτιάξει ο καθένας για τον εαυτό του και χανόμουν μπροστά από μια ανούσια οθόνη.Χωρίς συναισθήματα και πολύ ψέμα.
Φίλοι από εδώ, φίλοι από εκεί.
Μια μεγάλη παρέα που περνάμε όλοι καλά.
Ο τάδε Κώστας στο προφίλ του ταδε Γιώργου.
-"Φίλε, χθες περάσαμε γαμάτα!!!"
-"Αδερφέ, μου φέρνεις ένα ποτήρι νερό από την κουζίνα?"
Δηλαδή πόσο ανούσιοι διάλογοι?
Και εγώ στην μέση όλων αυτών.
Αναγκασμένος να τους διαβάζω..
Άστο διάολο όλοι σας!
Κώλοποζέρια, παλιόφρικιά!
Μίζεροι άνθρωποι!
Μετά από 3 χρόνια το διέγραψα και ησύχασα.
Έχω ένα προφιλ τώρα με 0 φίλους απλά για να ενημερώνομαι από κάτι groupακια που θέλω και τέλος.
Οι υπόλοιποι, μπορούν να ζήσουν στον γαμάτο ψεύτικο κόσμο τους.
Δεκάρα δεν δίνω πλεόν.

~Βαγγέλης, από Αρμενιστή 2010~

Ρούντιγκερ είπε...

Πουλάκι μου ! το πρόσεξα ότι το έσβησες το φβ, και πολύ καλά έκανες !
(είδα στα μέιλ μου ότι μου έστειλες μήνυμα κι όλας! πες μου σε παρακαλώ ότι πρώτα το έστειλες και μετά διάβασες αυτό το ποστ, γιατί ειλικρινά θα πιστέψω πως έχεις πρόβλημα :Ρ)
όσο για το μισητό φβ, άσε, έχω πολλά ράμματα για τη γούνα του ακόμα... θα μπορούσα να γράψω ένα ποστ 4πλάσιο από αυτό για να χωρέσουν όσα έχω να πω γι αυτό !
είχα ξεχάσει ότι σου είχα δώσει τη διεύθυνση του βλογ μου !
ελπίζω να είσαι καλά και να περνάς τέλεια ! να δώσεις σε όλους πολλά χαιρετίσματα !! :)
[δεν υπήρχε λόγος να βάλεις την υπογραφή, μετά τις 200 φορές που μου είχες πει το "τζελάκος" στον αρμενιστή το εμπέδωσα ;)]

Βαγγέλης είπε...

Πρώτα σου έστειλα το μαιλ κ μετά διάβασα το ποστ :P
Πάντως ωραίο το μπλοκ σου, σκέφτομαι τώρα που ξαναέγινα μέλος τις blogspot κοινότητας να σε επισκέπτομαι ποιο συχνά.
Cheers :-)